Inga poäng uppe i Norrbotten

22 AUG 2021 18:05
HuFF blev poänglöst när man var i väg på säsongens hittills längsta resa.
  • Skapad: 22 AUG 2021 18:05

Lördagsmötet på LF Arena uppe i Norrbotten slutade med förlust eftersom hemmalaget Piteå gjorde matchens båda mål.

2–0 (1–0) är de siffror som för alltid kommer att stå skrivna i historieböckerna och det är väl egentligen ingenting att säga att Piteå fick revansch för förlusten på Sparbanken Arena i juni (2–1 till HuFF). Hemmalaget var det något bättre laget, ändå kändes nollpoängaren lite onödig, för HuFF stod upp bra försvarsmässigt, så när som vid två fasta situationer. Piteå gjorde 1–0 i första halvlekens slutskede på en hörna, och 2–0 kom i mitten av andra halvlek efter en frispark.

Två baklängesmål på fasta situationer är inte direkt vanligt när det gäller HuFF, men den rätta skärpan fanns inte där när Siavash Jamehdar stötte in ledningsmålet i den 43:e minuten. På något sätt verkade det bli en ”felräkning” i HuFF:s normalt sett så starka försvarsmur, för Jamehdar blev helt ren framför Simon Elgh och det såg mer ut som att han blev träffad av bollen än att han styrde in den av egen kraft.

I den 65:e minuten slog Fredrik Johansson en frispark från vänsterkanten, Simon Elgh försökte boxa bort bollen men fick ingen riktig träff. I stället gick bollen tillbaka mot HuFF-målet där Pashang Abdulla stack fram huvudet och 2–0 var ett faktum. Så långt var det effektiviteten på fasta situationer från hemmalagets sida som skiljde lagen åt, för i övrigt hade Piteå inte skapat några målchanser och det hade sannerligen inte HuFF heller.

Frisparken kom efter säsongens mest solklara varning. I en snabb omställning ställdes Pashang Abdulla mot Wille Wallin och efter att hängt som en klase vindruvor på en övermogen vinranka i ryggen på Abdulla så avslutade Wallin sitt försvarsjobb med ett brottargrepp som även Ara Abrahamian skulle ha blivit imponerad av.

Wallins gula kort innebär att han missar söndagens hemmamatch mot Sollentuna. De andra fem HuFF-spelarna som har ett avstängningshot över sig klarade sig utan varning denna gång.

Det var länge sedan man såg ett så uddlöst anfallsspel som HuFF visade upp i den här matchen och om man är riktigt snäll och räknar inhopparen Pelle Lööfs avslut som en målchans så var det i så fall allt. Det var egentligen bara under inledningen av den andra halvleken som HuFF hade lite tryck i sitt anfall, dock utan att skapa något.

Det är i stort sett omöjligt att vinna fotbollsmatcher om man inte skapar målchanser och det vill till att tränarduon Dahlin/Lambertsson hittar rätt under veckans avslutningsövningar, för på söndag måste HuFF skapa målchanser – och göra mål. Sollentuna hemma är en match där HuFF har stora poängmöjligheter, ett Sollentuna som tidigt hamnade i tremålsunderläge hemma mot Karlstad på söndagen. Man var på väg ikapp i den andra halvleken, men det var gästerna som drog det längsta strået och vann med 4–2.

Under våren körde ju HuFF ”tre-matchers-sviter”, och nu har man tre raka förluster, Ytterligare en nollpoängare skulle kunna innebära att avståndet till lagen under nedflyttningsstrecket minskar ytterligare. Nu har man fortfarande sex poäng ner till Assyriska under strecket eftersom Södertäljelaget förlorade den viktiga streckmatchen mot Luleå (1–2).

Täby och Hammarby TFF är de andra två lagen som ligger under strecket, och de möts på måndagskvällen på Hammarby IP.
Det återstår massor av poäng att spela om, men visst skulle det vara skönt om HuFF kunde bryta den negativa trenden genom att vinna på söndag...