Hoppa till sidans innehåll

Bara att tacka för lektionen

16 MAJ 2021 14:21
Efter tre raka förluster i inledningen av Ettan Norra tog HuFF tre raka segrar och nykomlingarna började så smått att växa in i den högre serien.
  • Skapad: 16 MAJ 2021 14:21

Men att det finns mycket kvar att lära fick HuFF erfara på Grimsta IP på lördagen där hemmalaget BP bjöd på en sällan skådad lektion.

Med tanke på matchens statistik där BP hade 19 avslut mot mål, varav 11 på mål, mot HuFF:s två, ett på mål (Cihan Sener) och ett utanför (Lukas Bergquist), samt förkrossande 19–1 i hörnor, så var nog hemmalagets seger med 5–0 (1–0) i minsta laget.

När domaren Dino Demo blåste slutsignal var det bara för HuFF att tacka för lektionen.

Nu finns det ingen anledning för HuFF:arna att fundera allt för mycket över den här förlusten, för även om BP har tappat några poäng i inledningen så tror jag att laget kommer att vara bland de två bästa när serien är slut. HuFF gjorde ingen hundraprocentig insats, men även om man gjort det hade det nog också behövts en hel del tur för att man skulle ha lämnat Grimsta med poäng, så stor är nämligen skillnaden mellan lagen. Skillnaden mellan vad de båda lagen har i budget sägs enligt rykten vara över 15 miljoner, så givetvis har BP större resurser än HuFF.

Hemmalaget satte full fart framåt från start och www.forsvar.huff fick slita hårt för att hålla tätt framför Simon Elgh i målet och när mittbacken Ali Suljic drog iväg ett distansskott efter 13 minuter så var nog de flesta beredda att notera 1–0, men den gången räddades Elgh av ribban. Även Oskar Wickman fick vara räddande ängel när han med ryggen räddade ett avslut på mållinjen.

Till slut sprack dock försvarsbubblan. Lagkaptenen Gustav Sandberg Magnusson fick bollen strax utanför straffområdet och hans vänsterknorr letade sig in i mål bakom Simon Elgh, långt ifrån BP:s farligaste chans i matchen – men hur rättvist som helst med hemmaledning.

Jag vet inte hur tankarna och tongångarna gick i HuFF:s omklädningsrum under pausen, men det var ju trots allt bara underläge med ett mål efter 45 minuters spel. En klar oro fanns givetvis för den skada som Simon Elgh drog på sig i vänstra foten sedan han landat snett efter ett upphopp efter 25 minuters spel.

Elgh fanns dock på plats mellan stolparna när andra halvlek drog i gång och frågan var om HuFF skulle kunna hitta en väg in i matchen. Dessa förhoppningar släcktes dock snabbt sedan Monir Jelassi gjort två snabba mål (i 50:e och 52:a minuten), och några minuter senare fick också Elgh nog och lämnade över målvaktssysslan till division 1-debutanten Sebastian Jonsson.

Många lag slår av på takten när man leder med 3–0, men några sådana tankar hade inte BP. Att hemmalaget också har en trupp över det vanliga märktes också när det var dags för byte i den 62:a minuten. En av de tre BP-inhopparna var nämligen Simon Helg, som har allsvenska meriter med Hammarby och Gif Sundsvall, samt spel i Superettan med Giffarna, där också, samt Åtvidaberg och Öster på sitt CV.

Nu för tiden agerar 31-åringen mestadels som inhoppare i BP, men något fel på hans målsinne är det inte, Helg behövde bara ett par minuter på sig för att spräcka Sebastian Jonssons målnolla i Ettan när han gjorde 4–0.

Om Helg har meriter och rutin så att det räcker och blir över så befinner sig matchens sista målskytt betydligt längre ner på rankinglistan – än så länge...

För Jardell Kanga räknas som en av de största talangerna i svensk fotboll och det var 15-åringen som fastställde slutresultatet till 5–0 i den 81:a minuten. Han blev därmed BP:s yngsta målskytt i A-laget någonsin.

HuFF har varken någon med Helgs rutin eller Kangas talang i sin trupp och om man då tänker på att både Helg och Kanga var avbytare i BP så är klasskillnaden mellan lagen lättare att förstå. Men HuFF har ändå en trupp som jag hoppas – och tror – kommer att räcka för att kunna kriga till sig ett nytt kontrakt.

Det handlar mycket på hur det kommer att se ut på skade-, och avstängningsfronten. Nu var Kion King tillbaka och spelade från start, och både Andreas Smedbakken och Alvin Brisvåg fanns med på bänken. Frågan är dock hur allvarlig fotskadan på Simon Elgh är.

Nu finns ju Sebastian Jonsson som bra back up till Elgh, och Jonsson kom ifrån sin debut med godkänt betyg trots två insläppta mål, mål som han inte kunde göra så mycket åt.

En som nog skulle vilja göra om sitt inhopp är Liam Collings. Han kom in i stället för William Wallin i den 81:a minuten, och åtta minuter senare fick han lämna planen sedan han fått syna det röda kortet. Collings kom lite sent in i en duell med Jardell Kanga och domare Demo bedömde det som en målchansutvisning.

Nu gäller det för HuFF:arna att slicka såren och ta lite lärdom av den lektion man fick av BP. Att förlora på Grimsta IP är något jag kan köpa sju dagar i veckan. Då är det betydligt viktigare att man tar poäng, helst tre, på söndag då Piteå kommer till Sparbanken Arena.