Hoppa till sidans innehåll

Dagen då fotbollen kom ”hem”

15 AUG 2021 22:55
Lördagen den 14 augusti hittade fotbollen ”hem” igen. Det var nämligen då som HuFF valde att spela hemmamatchen mot tabelltvåan Sandvikens IF på Glysis gröna gräsmatta.
  • Skapad: 15 AUG 2021 22:55

Att gästerna var ofin nog att vinna med 2–0 (0–0) kunde nog även hemmafansen ta en dag som denna.

Meningen var ju att matchen mot Sandviken skulle vara ett genrep inför fotbollsfesten i Svenska cupen mot Hammarby på onsdag, men efter ”Bajens” starka vändning – och avancemang – i Europa Conferens League så skjuts den matchen på framtiden. Så istället för match på Glysisvallen på onsdag drar stockholmarna till Schweiz och match mot Basel på St. Jakob-Park på torsdag.

Men trots att HuFF-ledningen visste att cupmatchen skulle flyttas höll man kvar vid att spela på naturgräset för första gången sedan 2013 (tror jag).

Innan lördagens match var det bara William Wallin och Pelle Lööf i HuFF:s trupp som spelat på Glysis gräs. Det kom 346 åskådare till denna, lite historiska match, och en hel busslass med supportrar till gästerna gjorde att stämningen var på topp.

Växlande väder, men med mycket sol, publik på läktaren och spel på naturgräs, kan man önska sig mer?

Ja, det är klart att HuFF-supportrarna hade hoppats på tre poäng, men trots att hemmalaget återigen svarade för en bra match (gjorde så även vid 2–4-förlusten borta) var man aldrig i närheten av att vinna, ja, man var inte nära att ta poäng heller. I alla fall inte efter Sandvikens starka inledningen av andra halvlek där lagets stora målspruta Naeem Mohammed stötte in 0–1 på en målvaktsretur redan efter 70 sekunder. Visserligen luktade det offside lång väg om det målet, men det kom aldrig någon vinkning från den assisterande domaren.

Innan dess hade HuFF stått emot riktigt bra under de första 45 minuterna. Visst, Sandviken hade mest av spelet men man skapade inte speciellt mycket framåt. Det gjorde inte HuFF heller, men nog hade det varit bra för hemmalaget om Andreas Smedbakkens avslut smitit in på vänster sida av målvakten Hannes Sveijers vänstra stolpe istället för att gå i burgaveln.

Foto: Peter Scott

Men så mycket mer hade HuFF inte att komma med framåt, och det berodde mest på att Sandvikens försvarsmur var hur stabil som helst trots att man saknade Niclas Håkansson från start, samt att lagkaptenen Olof Mård fick kasta in handduken efter uppvärmningen. Nu klev Tim Hartzell in från start och gjorde det så bra att ingen av de tillresta bortafansen saknade sin lagkapten,
Sandviken fick alltså bästa tänkbara start efter paus.

Martin Springfeldt skickade iväg bollen mot Simon Elgh i hemmamålet, och Elgh lyckades bara mota bollen som gick ut i en retur till Naeem Mohammed som gjorde sitt tolfte mål för säsongen. Strax efter ledningsmålet radade gästerna upp fem hörnor inom loppet av två minuter, och segergreppet var kopplat.

Men så längre det bara stod 0–1 på resultat-tavlan fanns hoppet om att HuFF skulle kunna kvittera, men bortamuren var hur stabil som helst, och när vikarierande lagkaptenen Gustav Thörn slog in 0–2, återigen efter en retur (den här gången tog bollen i ribban) var saken klar, även om hemmalagets inhoppare Pelle Lööf hade en boll i stolpen. Poängen följde med gästerna de 15 milen söderut.

Det finns absolut ingenting att säga om det, Sandviken var det bästa laget och vann rättvist. Därmed fortsätter man att skugga serieledande BP på fyra poängs avstånd, och efter 1–1 mellan jagande Umeå och Dalkurd växte avståndet nedåt till sju poäng.

I tabellen höll HuFF (18 poäng) avståndet ner till nedflyttningsstrecket eftersom Assyriska (12) förlorade med 1–2 mot Sollentuna (21), där Sollentuna avgjorde på övertid. Täby (12) kom dock närmre, men fortfarande på nedflyttningsplats trots 2–1 hemma mot Piteå (19). Luleå (13) föll med 2–3 hemma mot Gefle (21) och Haninge (18) föll med 1–2 hemma mot BP.

Hammarby TFF (9) är tabelljumbo, men laget har en match mindre spelad eftersom helgens möte mot Karlstad fick skjutas upp då värmlänningarna drabbats av covid-19 i truppen.

För HuFF:s del finns det viktigare matcher att ta poäng i än mot Sandviken. Närmast på programmet står en bortamatch mot Piteå, följt av hemmaspel mot Sollentuna. Självklart vill man ju ha tre poäng i de båda matcherna, men det viktigaste är att man inte förlorar någon av drabbningarna.

Avslutningsvis kanske det var bra att HuFF:s match mot Hammarby på onsdag blev uppskjuten, i alla fall om man ska lita på SMHI:s prognos för de närmaste dagarna. Den säger nämligen att det ska regna med kraftigt regn från tidig tisdag morgon fram till midnatt, natten mot torsdag. Tror inte att Glysis gräsmatta kommer att må så bra om prognosen på närmare 125 mm regn under 40 timmar stämmer...

CHRISTER STRIDH

Skribent: Christer Stridh
E-post: Adressen Gömd








 
 


 

 

 

Postadress:
Hudiksvalls FF - Fotboll
Köpmanbergsvägen 1
82450 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0738341977
E-post: kansli@hudiksvallsff...

Se all info