Trendbrott – men surt poängtapp

19 SEP 2021 20:14
Det blev dubbla trendbrott för HuFF då höstens första spelmål gav höstens första poäng.
  • Skapad: 19 SEP 2021 20:14

Men 1–1 (0–0) borta mot Hammarby TFF kändes ändå som två tappade poäng och inte en vunnen.

Det känns surt eftersom Bajen-talangernas kvittering kom på övertid och två viktiga poäng försvann i kampen om överlevnad i Ettan norra.

Trots sex raka förluster låg HuFF på rätt sida nedflyttningsstrecket inför mötet på Hammarby IP, sex förluster varav fem kommit efter sommarvilan. Dessa fem matcher hade bara inbringat ett mål, och det gjordes från straffpunkten av Cihan Sener. För att hitta HuFF:s senaste spelmål får vi tillbaka ända till våravslutningen mot Sandviken på Jernvallen då Amaro Bahtijar sköt – och träffade lagkompisen Wille Wallin – vilket gjorde att bollen gick i mål.

Sedan gick det 530 minuter innan HuFF gjorde ett nytt spelmål, och det var inte vilket mål som helst. Fem minuter in i andra halvlek fick HuFF en hörna, hemmaförsvaret misslyckades med sin rensning och utanför straffområdet stod Christoffer Lindberg och drog till – med vänstern!
Bollen gick i en perfekt båge och borrade sig in i Kwesi Pira Kawawas vänstra kryss.

Därmed var HuFF på nytt i ett läge där det gällde att slå vakt om en ledning. Man hade ju ledningen senast mot BP också, men då blev övermakten för stor och BP vände och vann.

Nu handlade det om att försvara ledningen mot ett på papperet sämre motstånd och det gjorde HuFF bra. De spelskickliga Bajen-talangerna hade mycket boll, men skapade väldigt lite och det kändes som att HuFF skulle kunna ta sin första trepoängare sedan mötet med Täby på bortaplan den 3 juli.
Det kanske hade blivit så också om det funnits VAR i Ettanfotbollen, för den stora frågan i andra halvlek handlade om var hemmamålvakten Pira Kiwawa befann sig när han stoppade Andreas Smedbakkens lobbförsök. Var han inne i eget straffområde eller befann han sig utanför linjen?
Domaren Magnus Römo Mella var säker(?) på sin sak och Pira Kiwawa fick fortsätta mellan stolparna.

Det finns ju inget som säger att Hammarby TFF hade kunnat kvittera ändå om man fått målvakten utvisad, men helt klart hade HuFF:s segermöjligheter ökat betänkligt.

Nu såg det ändå ut som att bussen norrut skulle innehålla tre poäng, men i den tredje (av fyra) tilläggsminuten kom kvitteringen. Ett inspel från höger passerade ett flertal försvarsben utan att någon fick träff på bollen och den hamnade framför fötterna på inhopparen Emmanuel Agyeman Duah som skickade in 1–1 bakom en chanslös Simon Elgh.

Tungt var bara förnamnet i det läget.

Sedan måste jag ställa en fråga som sker i nästan alla matcher där ett lag leder med ett mål och man kommer till slutminuter och övertid. Då är det alltid någon i det ledande laget som lägger sig ner för att få tid att gå. I den här matchen var det Cihan Sener som låg kvar efter en duell – där han skulle ha haft frispark – och eftersom han fick behandling så var han också tvingad att lämna planen. Det innebar att HuFF för ett kort stund var en man mindre när man som allra mest behövde försvara sig.

Nu var HuFF-kaptenen tillbaka på planen innan hemmalagets kvittering, men (jag vet inte, men jag tror inte att smällen egentligen behövde vård) det innebar ändå att domaren la på mer tid än de fyra minuter som aviserades, och på den där extra övertiden på övertiden skaffade sig HTFF en hörna, som dock blev resultatlös som tur var.

Den här tanken ska inte ses som kritik specifikt riktad mot Sener eller mot HuFF, för det här sker i 99 matcher av 100.

Hur som helst, spelmålet och poängen var hur viktig som helst för HuFF, men det är ändå svårt att släppa tanken på hur mycket en trepoängare skulle ha betytt. Nio matcher återstår och kampen för att undvika de tre sista platserna – nedflyttning – fortsätter med fem lag i huvudrollen.

Än så länge har HuFF det bästa utgångsläget eftersom man har 19 poäng (minus 23 i målskillnad) och Hammarby TFF är med sina 18 poäng (minus 14) också på rätt sida strecket.

IFK Luleå (0–1 mot Umeå) och Täby (1–2 mot Karlstad) har båda 17 poäng, Luleå har minus 18 och Täby minus 19. Tabelljumbon Assyriska (16 poäng och minus 23) var på våg mot en riktig skräll då man ledde med 2–0 på Jernvallen mot topplaget Sandviken. Men ”Stålmännen” vände och vann med 5–2.

Efter knocken mot Sylvia har HuFF ändå visat upp ett spel som lovar gott och det behövs verkligen om det ska bli spel i division 1 även nästa säsong. Närmast på programmet står hemmamatch mot Karlstad, ett Karlstad som HuFF besegrade på bortaplan med 1–0, men också ett Karlstad som nu har klättrat upp till tredje plats i tabellen och man är bara tre tre poäng bakom Sandviken på kvalplats. Det är en också match där HuFF får klara sig utan Oscar Wallin eftersom han fick sin tredje varning på Hammarby IP.
Det blev trendbrott med såväl spelmål som poäng mot Hammarby TFF, trendbrottet får gärna utökas med höstens första trepoängare på lördag.

Skribent: Christer Stridh
E-post: Adressen Gömd