Första hemmaförlusten för HuFF

29 MAJ 2022 17:39
På bortaplan har det gått så där, men hemma på Sparbanken Arena har HuFF varit en maktfaktor och radat upp segrarna – fram till söndagseftermiddagen.
  • Skapad: 29 MAJ 2022 17:39

Då var gästande tabelltvåan Österåker ofin nog att lämna Hudiksvall med tre poäng efter att ha vunnit med 2–1 (2–0).

Den stora skillnaden mellan de båda lagen var Österåkers Javier Donado Gomez. Han hade första halvleks sex vassaste målchanser och gjorde mål på två av dem. Han var faktiskt nära att ge gästerna ledningen redan efter fyra(!) sekunder. Ja, ni läste rätt, fyra sekunder.

Han gjorde avspark, fick tillbaka bollen och sköt från mittcirkeln. Bollen gick decimetern utanför Sebastian Jonssons högra kryss. Minuten senare hade Donado ett friläge som Jonsson avstyrde med en fotparad, och HuFF-målvakten räddade ytterligare två frilägen från honom.

Men Jonsson fick också ge sig två gånger. 0–1 kom i den 17:e minuten då Donado visserligen ”stal” sju-åtta meter vid ett inkast, men ”stulna” meter vid inkast verkar vara något som domarna väldigt sällan blåser för (gäller även så högt upp som i landskamper och Champions League). Nu kastade Donado snabbt från fel ställe, fick tillbaka bollen och avancerade in i HuFF:s straffområde och dundrade upp bollen i nättaket bakom mål-Jonsson.

Fem minuter senare var det dags för 0–2, detta efter en vänsterhörna som HuFF-försvaret fick undan ”så där”. Precis utanför straffområde stod Donado och drog in bollen invid Jonssons vänstra stolpe.

Spelmässigt var HuFF inte alls sämre än sina gäster, men så mycket mer än ett bra läge redan i andra minuten för lagkaptenen Andreas Smedbakken hade man inte att komma med framåt.

I andra halvlek handlade dock det mesta om hemmalaget som reducerade redan efter 20 sekunder. Hamse Nuur kom loss på vänsterkanten och hittade kapten Smedbakken inne i Österåkers straffområde – och den här gången kunde inte gästernas målvakt Lukas Dyrke förhindra ett hemmamål.

HuFF förde spelet, skapade tillräckligt många chanser för att åtminstone plocka åt sig en poäng, men närmare än ett stolpskott signerat Pelle Hedlund kom man inte i sin kvitteringsjakt.

Österåker fick mest ägna sig åt försvarsspel de sista 45 minuterna och första halvleks stora dominant – Javier Donado Gomez – försvann helt ur matchbilden och blev utbytt redan efter en kvart. Men tabelltvåans starka försvarsspel höll matchtiden ut och man kunde vända söderut med tre instuvade poäng i bagaget.

Rättvist?

Ja, om ser till antalet målchanser (första halvlek).
Nja, om man ser till spelet – och chanserna – totalt.

Men det lag som gör mest mål vinner och den här eftermiddagen var det Österåker som gjorde det på Sparbanken Arena.

Skribent: Christer Stridh
E-post: Adressen Gömd