Hoppa till sidans innehåll

Hon är anledningen till en skadefri trupp

19 Nov 2021 16:10
Lina Tollin, legitimerad fysioterapeut, och en oerhört viktig kugge i framgångarna 2020. Hudiksvalls FF har haft en tunn och skör trupp. En eller ett par skador hade fått stora konsekvenser.
  • Skapad: 19 NOV 2020 16:10

Trots att det har varit ett tufft träningsschema och många matcher på kort tid så har spelarna alltid varit skadefria. Lina har spenderat otroligt mycket tid med laget, både på träning och på matcher.

 
-       Jag har kanske gjort mer än vad jag hade som krav från föreningen, men det har ju varit otroligt roligt och när det sedan gick bra för grabbarna så var det svårt att låta bli, säger Lina Tollin.

Hennes målbild har varit att utveckla spelarna så att de känner sig starka och hela. Något hon har lyckats med. Tillsammans med Eva Lambertsson som skött rörelseträningen har de haft en perfekt kombination av tuff fysträning och återhämtning.

Under försäsongen gjorde Lina individuella tester av kroppskontroll för att identifiera spelarnas utvecklingsbehov. Lina har hållit i fysträningarna som har varit på Hudiksvalls Gym och utöver det försett grabbarna med individuella program. Hudiksvalls Gym är ett perfekt ställe för Hudiksvalls FF att träna på där de har bistått med en träningslokal varje tisdag och dessutom tillgång till gymmet på ordinarie öppettider. Med deras lokaler och deras utrustning har vi kunnat bedriva en professionell träning som har varit avgörande för att spelarna kunnat utvecklat den fysik de nu besitter.

-       Träningslokalen har varit perfekt för oss. De har bra utrustning och bra storlek på lokaler som gör att vi kan anpassa vår träning utifrån vad vi vill utföra. Jag har fokuserat på att grabbarna ska få bra kroppskontroll utifrån de krav fotbollen ställer på dem, kombinerat med allmän stryka och rörlighet, alltid i kommunikation med tränarna för att matcha periodens behov. Hudiksvalls Gym har varit väldigt tillmötesgående och hjälpsamma vilket har gjort att samarbetet har varit väldigt uppskattat för oss.

För att lyckas med att ha en skadefritrupp måste man veta vad man gör. En del skador är alltid svåra att förebygga inom idrott, men målet har som sagts tidigare varit att ha noll överbelastningsskador i laget. Lina är utbildad fysioterapeut och studerar för närvarande till specialist inom ortopedisk manuell terapi, ett specialistområde för undersökning, behandling och förebyggande av skador och sjukdomar i skelett, leder och muskler.

-       Jag har ganska fullt upp. Jag jobbar ca. 80%, studerar på 50% och sedan är jag med laget några gånger i veckan. Men det ger så mycket tillbaka så jag ser inte det som jobbigt.

Lina har som sagt varit otroligt viktig för spelarna i Hudiksvalls FF och framgången i avancemanget 2020 och just nu ser det ut som att det fortsätter i division 1.

-       Jag ser framemot nästa säsong och tror att föreningen och jag kommer att hitta former för hur min roll ska bedrivas. Det kanske inte blir att jag är med på varje träning och match, utan vi får se hur mycket jag får in i min kalender. Men att bedriva fysträningen och skadebehandling är klart. Det här är bland det roligaste jag vet!

Skribent: Magnus Lampert
E-post: This is a mailto link
 
 


 

 

 

Postadress:
Hudiksvalls FF - Fotboll
Köpmanbergsvägen 1
82450 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0738341977
E-post: [email protected]

Se all info